Kerkdiensten

Onze gemeente houdt kerkdiensten in twee gebouwen:

• Op zondagochtend om 10.00 uur in de Grote Kerk, Kerkstraat 32, 6883 HT Velp. Lees voor een beschrijving van het gebouw hier verder.
• Met enige regelmaat is er een avonddienst om 19.00 uur in de Oude Jan, Kerkstraat 56, 6883 HV Velp. Lees voor een beschrijving van het gebouw hier verder.
Beide locaties zijn rolstoeltoegankelijk en voorzien van toiletten.
Parkeergelegenheid is gratis en op loopafstand.
De ochtenddiensten kunnen wisselend zijn van inhoud, zoals een zangdienst, gospeldienst, cantatedienst etc.
De avonddiensten zijn anders van karakter dan de morgendiensten. Vaak is het een (muzikale) vesper, met meer ruimte voor verstilling, aandacht voor kunst en/of poëzie. Er werken dikwijls goede musici of zangers mee aan de vespers.
Informatie over de kerkdiensten vindt u in de Agenda.

 

Diensten via internet

Om een kerkdienst op internet te volgen: klik hier 

 

Bijzondere momenten: dopen, trouwen, uitvaart, avondmaal

 

Dopen

Kinderdoop

Vanaf het begin van de christelijke kerk is de doop het sacrament waarmee iemand bij Christus en zijn kerk gaat horen. De dopeling wordt ondergedompeld in water of met doopwater overgoten, als een symbool van het begin van een nieuw leven. Onze kinderen zijn niet alleen onze kinderen, maar hun leven wordt omvat door God, die groter is dan ons hart. Dat wordt uitgedrukt in de kinderdoop: dat God met hen meetrekt door hun leven, in goede en kwade dagen.
Als ouders doe je een belofte, namelijk om ze op te voeden in de geest van Jezus, de geest van liefde en gerechtigheid.
De gemeente doet ook een belofte, namelijk om de kinderen een plek te bieden in haar midden en om met de ouders de geloofsopvoeding vorm te geven.
De dopeling ontvangt een doopbewijs – de doop is geldig in alle christelijke kerken – en een doopkaars die symbool is voor Jezus Christus, het licht voor de wereld.
De doop is gratis, het woord ‘gratis’ komt van het Latijnse woord voor genade. De ouders dragen als leden van de kerk wel bij, bijvoorbeeld bij de actie kerkbalans.

Volwassendoop

Als je als kind niet bent gedoopt en je wilt lid worden van de kerk, dan kun je belijdenis van je geloof doen. Je spreekt dan uit wat geloven voor jou betekent en dat je lid wilt worden van de kerk. Dan word je in dezelfde dienst ook gedoopt.

Als je gedoopt wilt worden of je kind wilt laten dopen kun je het beste contact opnemen met de predikant of de pastor. In een paar gesprekken wordt de doop dan voorbereid.

 

Trouwen

In de Protestantse Gemeente Velp kunnen alle relaties die in Nederland wettelijk erkend zijn worden ingezegend, als tenminste één van de partners lid is van de PG Velp. Zie verder bij de pagina trouwen.

Uitvaart

Wilt u een uitvaartdienst in de kerk – bespreek dit dan met uw uitvaartleider. klik hier voor de pagina rouwen.

Viering Heilig Avondmaal

Zes keer per jaar viert de Protestantse Gemeente Velp het Heilig Avondmaal (of: de Maaltijd van de Heer) tijdens de kerkdienst. Dit is een belangrijke versterking van ons geloofsleven: brood en wijn gaan rond als herinnering aan Jezus’ leven, sterven en opstaan uit de dood voor ons mensen.
Iedereen is welkom aan de Maaltijd.
De gastheer van de Avondmaalstafel is Christus. Hij is het die nodigt. Ieder die zijn gast wil zijn, jong en oud, die neme van het brood en drinke van de wijn. Ook wordt er druivensap aangeboden (immers ook vrucht van de wijnstok). Voor mensen die moeite hebben met tarwe/gluten zijn er stukjes rijstwafel of glutenvrij brood.

 

Multimedia

De kerkdiensten van de Protestantse Gemeente Velp kunt u dankzij de inzet van multimedia op meerdere manieren goed volgen. Onze kerk is bovendien uitgerust met een PA-systeem wat professionele uitvoering, opnamen van orkesten, koor en samenzang mogelijk maakt. Voor meer informatie klikt u hier.

 

Crèche en kindernevendienst

Tijdens alle zondagochtenddiensten is er crèche voor baby’s en jonge kinderen. Meldt u zich dan even bij de vrijwilligers bij de ingang van de kerk.  Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is er elke zondag kindernevendienst.

 

Tienerkerk

Iedere eerste zondag van de maand is er is er tienerkerk.