SchuldHulpMaatje

SchuldHulpMaatje Rheden-Rozendaal draait vanaf augustus 2016 op volle toeren in de gemeenten Rheden en Rozendaal. SchuldHulpMaatje is een initiatief van de landelijke kerken in Nederland als antwoord op de toenemende schuldenproblematiek.
De opgeleide Maatjes schieten mensen te hulp die vastlopen met hun financiën. Zij staan voor iedereen klaar, ongeacht ras, geloof of levensovertuiging. Maatjes helpen niet alleen bij het in kaart brengen en oplossen van de financiële problematiek, maar zij helpen ook preventief om te voorkomen dat mensen (weer) in de schulden raken.

De Maatjes
Alle Maatjes in Rheden-Rozendaal zijn betrokken vrijwilligers met kennis van zaken. Zij hebben hun opleiding afgerond en zijn gecertificeerd SchuldHulpMaatje. Op dit moment zijn 10 Maatjes met veel inzet aan het werk.
Het is geweldig om te zien hoe de hulp en aandacht van de Maatjes gewaardeerd wordt door de hulpvragers. Mensen die geen uitweg zien in hun schuldensituatie krijgen weer hoop als er iemand naar ze omziet, met ze meeloopt en ze helpt om weer orde op zaken te krijgen.
Een 59 jarige inwoner van de gemeente Rheden: “Ik moet de belasting betalen, maar ik snap er niks van. Ik heb alleen lagere school en als ik een brief schrijf begrijpt niemand daar iets van.” Drie bezoekjes van een Maatje hielpen hem uit de brand.

Werkwijze
Een Maatje helpt en moedigt aan maar neemt nooit over wat een hulpvrager zelf kan of hoort te doen. De hulpvrager blijft zelf verantwoordelijk.
Is professionele schuldhulpverlening nodig? Dan helpt het Maatje om de benodigde paperassen te verzamelen om te starten met het traject van SchuldHulpVerlening van de gemeente.
Er is een wachttijd voor die schuldhulpverlening en het Maatje loopt tijdens die wachttijd zo nodig langszij voor ondersteuning van de hulpvrager.
Een vrouw van 56: “Het is chaos in mijn hoofd. Bovendien ben ik dyslectisch. Hoe moet ik uit deze plastic tas nu alles in die witte map krijgen?” Het Maatje helpt om de spullen op tijd aan te leveren zodat SchuldHulpVerlening door de Gemeente gestart kan worden.

Schulden of dreigende schulden
Als de schulden op gaan lopen, waar moet je dan beginnen om er weer af te komen?
Een Maatje leert de hulpvrager budgetteren en helpt om weer grip op de knip te krijgen.
Een jongeman van 26: “Ik ben werkloos geweest en in die periode zijn de schulden ontstaan. Ik wil van die schulden af omdat ik verder wil met mijn opleiding. Mijn familie woont ver weg. Niemand kan mij helpen”. Het Maatje gaat hem ondersteunen om rond te komen met een strak budget zodat hij over een tijdje zijn opleiding weer op kan gaan pakken.

In aanmerking komen voor begeleiding van een Maatje
Inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal kunnen een beroep doen op SchuldHulpMaatje. De hulp van een Maatje is altijd gratis.
Het is een voorrecht om bij mensen over de vloer te komen en te merken dat je meer dan welkom bent. Hele mooie, echte mensen die zomaar verzeild geraakt zijn in een situatie waar ze zelf geen uitweg zien. Alle oordeel valt weg.
Als u zich aangesproken voelt door het werk van SchuldHulpMaatje en u zou ook wel Maatje willen worden, neem dan via de mail contact op met de coördinatoren Renske Hoekstra en Jan Hamberg, hun mailadressen zijn:
renskeh.schuldhulpmaatje@gmail.com en janh.schuldhulpmaatje@gmail.com

Graag verwijzen wij u voor meer informatie door naar onze website www.uitdeschulden.nu/rheden-rozendaal

Wij zijn u graag van dienst! Samen lukt ‘t!

Gerda van de Beeten, secretaris,
gerdavdb1953@gmail.com